Senarai Artikel

Rabu, 18 Januari 2017

Nasihat Dahulu Penyokong Sendiri Sebelum Mahu Bercakap Tentang Intergriti
Sehingga kini, masih ramai yang marah dengan sikap penyokong DAP yang tanpa memperdulikan saat kesedihan rakyat Sarawak, mereka sewenang-wenangnya mencaci dan memperlekehkan kematian Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Haji Adenan Satem. Malah, ada diantara mereka yang mendoakan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib pula dijemput Ilahi. 

Bagi kalangan rakyat Sarawak sikap seperti ini nyata tidak boleh diterima langsung. Malah dikalangan penyokong mahupun pemimpin pro kerajaan mereka mengutuk sekeras-kerasnya apa yang telah dilakukan oleh para penyokong DAP dan pembangkang ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan semalam, beliau menyelar sikap para penyokong dan pentaksub DAP dan pembangkang ini yang beliau sifatkan sebagai terlalu biadab dan melampau.

Katanya, sebelum ini, tidak pernah anak-anak kaum Cina diajar sebiadab ini oleh nenek moyang mereka. Namun setelah DAP terutamanya sekali Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng mendapat kuasa, mereka menghasut pemikiran anak muda kaum Cina untuk membenci pemimpin kaum lain terutamanya pemimpin dari kaum Melayu.

Ujar beliau, sikap saling hormat menghormati antara kaum di Malaysia hari ini sudah sedikit demi sedikit terhakis akibat hasutan kotor yang dimainkan DAP dan pembangkang di Malaysia. Agak melucukan apabila anak beranak Lim melaungkan intergiriti dan kesaksamaan kaum, namun apa yang ditunjukkan oleh para pengikutnya jauh dari apa yang dilaungkan oleh semua pemimpin DAP ini.

Sambil mengajak semua orang berfikir, bagaimanakan perasaan kaum Cina apabila kaum lain atau kaum Melayu menghina kematian pemimpin DAP, begitulah yang dirasai oleh kaum Melayu dan rakyat Sarawak setelah mereka bertindak mencaci dan menghina pemergian Allahyarham Tan Sri Adenan.

Satu lagi contoh yang boleh dianggap sebagai amat biadab apabila gambar pemimpin utama negara dipijak oleh para peserta BERSIH 4, tahun lalu. Adakah ini yang diajar DAP kepada para pengikutnya?

Jika dilihat dari gerak geri para penyokong DAP dan pembangkang ini, ada asasnya untuk menyatakan bahawa, mereka sememangnya mengamalkan cara berpolitik biadab dan tidak bertamadun.

Oleh yang demikian, kata Datuk Huan lagi, adalah lebih baik keluarga Lim "mendidik dan mengajar" semula para penyokongnya untuk bersikap lebih rasional dan saling hormat menghormati antara satu sama lain. Politik tidak mengajar kita menjadi biadab dan Guan Eng serta semua pemimpin DAP harus faham, Malaysia dihuni oleh pelbagai kaum dan agama.

Usah kerana memperjuangkan idealogi republik dan kesaksamaan kaum di Malaysia, semua orang dianggap musuh dan boleh dihina. Tegas Datuk Huan, beliau tidak mahu melihat Malaysia menjadi seperti Syria, Libya, Tunisia dan banyak negara lagi hanya disebabkan perselisihan faham politik, seluruh rakyat menanggung bahananya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan