Senarai Artikel

Khamis, 26 Januari 2017

Video ; Mulianya DAP Pada Mata MukhrizSalam sejahtera buat seluruh rakyat Malaysia.

Hari ini telah tersebar satu video ucapan di mana Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Datuk Seri Mukhriz Mahathir telah mengangkat DAP sebagai rakan sekutu yang cukup jujur, amanah dan sepatutnya diberikan penghormatan.

Saya agak hairan dengan kenyataan seumpama ini kerana sepanjang pengetahuan saya, sejak bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri, DAP adalah musuh ketat bagi Barisan Nasional. Selama bertahun-tahun Mahathir menanam perasaan benci terhadap DAP namun kini, beliau dan anaknya, Mukhriz sudah kembali "memuliakan" DAP.

Lebih memeranjatkan saya adalah, jika Mukhriz akhirnya menjadi Perdana Menteri, slot untuk Timbalan Perdana Menteri akan diserahkan kepada DAP dan sudah semestinya, Lim Kit Siang akan menduduki jawatan nombor dua negara ini.

Secara tradisinya, jawatan orang nombor satu dan dua negara ini sememangnya dikhaskan buat pemimpin Melayu dan dalam kes ini, ianya membabitkan UMNO. Perkara ini sudah diamalkan sejak sekian lama walaupun sudah 6 orang Perdana Menteri bertukar ganti.

MCA sendiri tidak pernah menuntut jawatan berkenaan dan menerusi parti Mahathir inilah, peluang untuk DAP meraih jawatan Timbalan Perdana Menteri ini, terbuka luas.

Apa yang ingin saya persoalkan, apakah kreteria utama yang melayakkan DAP meraih kedudukan berkenaan? Mari saya bawakan perhatian terhadap apa yang mereka lakukan di Pulau Pinang. DAP menjarah habis segala aset dan hartanah di negeri ini tanpa memperdulikan nasib masa hadapan warga Pulau Pinang.

Bagi mereka, apa sahaja yang boleh menjana pendapatan bagi pemimpin mereka, meraka akan sapu sehinggakan hampir tiada lagi aset yang boleh dibanggakan oleh rakyat Pulau Pinang. Buktinya sudah ada, lihat sahaja bagaimana Lim Guan Eng kini berhadapan dengan pertuduhan salah guna kuasa. Adakah kita ingin melihat kesemua perkara yang telah berlaku di Pulau Pinang ini terjadi?

Mungkin inilah yang dimuliakan sangat oleh Mukhriz dalam video klip berkenaan. Nampaknya, demi kuasa, Mahathir dan PPBM akan melakukan apa sahaja asalkan mereka mampu berkuasa dan dapat menumbangkan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke 14 nanti.

Datuk Huan Cheng Guan
Naib Presiden
Parti Cinta Malaysia


Tiada ulasan:

Catat Ulasan